Rasen Rottweiler har mycket gamla anor och har sitt ursprung från Tyskland. Rasen är en brukshund av molossertyp och har använts till att vara en polis-, vakt- och militärhund. Men har alltmer blivit en helt vanlig familje- och sällskapshund eller för att ställas ut på hundutställningar. Rottweilers tillhör en av de raserna som är populärast bland det svenska folket.

Historia

Rasen Rottweiler har fått sitt namn från staden Rottweil som ligger i Tyskland. Då hundrasen användes till att driva boskap och som vagnshund. Boskapsdrivande hundar skulle inte bara driva boskap till marknader och till slakt. De skulle dessutom skRelated imageydda herdarna mot tjuvar och rövare.

Rasen Rottweiler var på väg att dö ut när järnvägen gjorde sitt intåg i samhället. Vilket gjorde att år 1901 började räddningsarbetet att rädda rasen från att dö ut. 1907 bildades den första rasklubben för hundrasen Rottweilers. Eftersom rasen var så otroligt arbetsvillig och duktig på att lära sig saker och blev därför 1910 den tyska polisens fjärde ras att bli polishundar. De andra raserna var schäfer, airedaleterrier och dobermann.

Egenskaper

Rottweilerns egenskaper är att de är lydiga och lättlärda, men behöver mycket fysisk och mental stimulans för att må som bäst. Därför är det viktigt att en rottweilerägare är fast och bestämd. Det gäller att börja med lydnadsträning redan som valp, då den är tillräckligt liten att handskas med. Rasen har också ett stabilt och starkt psyke, om en rottweiler får den rätta behandlingen gör det att den blir vänlig, lugn och godmodig hund.

Rasen har dessutom mycket stort tålamod när det gäller barn och blir även mycket följsam och tillgiven. En rottweiler är lekfull och gillar mycket uppmärksamhet. Rasen ger sig hän åt motion, lydnadsträning och mental stimulans, bara för att nämna några saker rasen gillar. En rottweiler skäller inte särskilt och skulle den känna sig hotad så morrar den istället. Vilket är ett av rottweilernas karaktärsdrag!