Det finns åtskilliga tävlingar för hundar och vissa hundraser passar bättre för en hundsport än andra. Men för att genomföra tävlingar så krävs det att det finns sponsorer och dessa sponsorbidrag kan se ut på olika sätt, som till exempel: Tack till tandläkarkedjan Aqua Dental, då de har sponsrat med pengar eller produkter.

Men känner du för att tävla med din Rottweiler så finns det flera olika sporter ni kan utöva och tävla i tillsammans. Huvudsaken att både du och din hund tycker det är roligt. Det stärker det era band mellan er och det gör att hunden också blir betydligt uppmärksam mot dig i de olika situationer ni kommer hamna i.

HundsporterRelated image

Här kommer några tips på hundsporter och i dessa arrangeras det tävlingar. Dessa är:

  • Bruks – Är ett samlingsnamn på ett flertal grenar, så som spår, skydds, sök och rapport. Dessa grenar finns det fyra olika nivåer. Du börjar i den lägsta nivån, appelklassen, där kan där samla du och hunden tillräckligt med poäng för att komma upp till nästa nivå. Krävs mycket träning, men är mycket givande.
  • Lydnad – I denna hundsport kommer de prestationerna som hunden bedömas efter sina prestationer. Du som förare ska använda dig med kommandon få hunden att göra olika saker. När du tävlar så kan du bland annat tävla i inkallning, platsliggande, läggande under tiden ni går och följa fritt. Lydnadstävlingarna finns det fyra klasser (I, II, III och Elit), då svårighetsgraden ökas gradvis.
  • Utställning – Detta är en bedömningssport och hunden bedöms av domare efter hundens avelsresultat. Domaren bedömer bland annat hur hunden anatomi ser ut, rastypiska detaljer, kroppsbyggnaden på hunden och tillgängligheten hos hunden. Därför gäller det att piffa till hunden så mycket som möjligt och se till att hunden presenteras så likt rasen så mycket som möjligt. Får hunden bra poäng och kanske rent av vinner, kan du avla med din hund.