Det du kanske inte visste är att det har kommit en ny hundsport till Sverige och den kallas för Nose- Work (ursprungligen från USA) och tävlingar arrangerades runt om i vårt avlånga land. Nose-Work gå ut på att din hund ska nosa rätt och hitta olika dofter. Den nos som nosar snabbas och bäst vinner. Men för att kunna genomföra tävlingar krävs det att sponsorer som sponsrar på ett eller annat sätt. Då kan det exempelvis se ut så här: Tack till Lidingö FK, då de har ställt upp med pengar eller tjänster för att kunna genomföra tävlingen.

Nose-Works framtidRelated image

Denna hundsport kommer förmodligen kunna bli större än rally-lydnad, agility och andra hundsporter. Eftersom hunden får använda sig av sitt naturliga beteende, att få använda sin nos. Det anordnas allt fler tävlingar och flera brukshundsklubbar har tagits sig an sporten. Då klubbarna anordnar både kurser och tävlingar i Nose-Work.

Tävlingar

På tävlingarna så får hunden genomföra ett doftprov av den doft som finns i den klassen som hunden ska tävla i. Klarar hunden testen, får den vara med i tävlingen. Dofterna som används i tävlingarna i Sverige är: lagerblad, eukalyptus och lavendel, eftersom dessa anses vara oskadliga för hundar. Hunden kan tävla i tre olika klasser: NW1, NW2 och NW3. För varje klass tillkommer en ny doft. Det gäller att hunden hittar doften så snabbt som möjligt och det finns fyra moment som hunden tävlar i:

  • Utomhussök
  • Inomhussök
  • Fordonssök
  • Behållarsök

Aktivera hunden

Även om du inte vill tävla i Nose-Work kan du och din Rottweiler kanske tycka att det är roligt att göra det på hemmaplan, både inom- och utomhus. Det kostar inte speciellt mycket och du har förmodligen det som behövs redan där hemma. Du köper dofter och dessa är ett hydrolat och detta är ett vatten som har destillerats bort när det har tillverkats eteriska oljor. Dessa dofter gömmer du och sedan får hunden nosa upp dem.